Až do konca 20. storočia sa na liečebné účely zbieral iba list černíc. Dnes sú vyhľadávané aj plody, ktoré sú mimoriadne bohaté na obsah vitamínu C a antioxidanty. Okrem posilnenia imunity tak môžu napríklad aj spomaliť starnutie.
Za zmienku stojí aj vysoké zastúpenie vitamínu A, E a K a obsah železa, zinku, fosforu, horčíka, draslíka či vápnika. Černice je preto vhodné konzumovať pri rôznom ochorení, na rekonvalescenciu po chorobe či úrazu.
Bobule majú výborný detoxikačný účinok. Podieľať sa môžu na prečistenie čriev a riešení tráviacich ťažkostí. Ľudoví liečitelia ich využívajú aj pre ich močopudný účinok. Verí tiež v pozitívny vplyv na činnosť obličiek.
Podľa ľudovej medicíny sa černice starajú o prečisťovanie krvi, znižujú obsah cukru a cholesterolu v krvi a preto majú pomáhať aj v boji s vysokým tlakom.
Kúsky ovocia sú najskôr prudko zmrazené. Potom sa ovocie umiestni do sušiarne. Z konzistencie ľadu prechádza voda priamo do fázy vodnej pary a sušené ovocie si vďaka tomu v maximálnej miere zachová svoju pôvodnú textúru a arómu, ale aj potrebné vitamíny a minerály, ktoré sa pri inej metóde sušenia stráca.
Nutričné hodnoty v 100g
Energia: 1200 kJ / 287 kcal; Tuky: 6,3 g; z toho nasýtené mastné kyseliny: 0 g; Sacharidy: 39,6 g; z toho cukry: 39,6 g; Vláknina: 20,0 g; Bielkoviny: 7,6 g; Soľ: 0 g
Alergény
Bez alergénov
Skladovanie
Skladujte v suchu a tme
Krajina pôvodu
NEMECKO
Obsah
20 gparametre
Parametry
Krajina pôvodu |
Nemecko |
Produkty bez alergénov |
Bez sóje, bez lepku, bez sezamu, bez orechov, bez zeleru, bez siričitanov, bez vajec, bez mlieka
|