Japan Bancha je základný čaj, ktorý možno nájsť v každej japonskej domácnosti. Niekedy je označovaný za čaj trojročný, čo je odvodené od veku listov, ktoré sú pre jeho výrobu zberajú. Bancha sa vyznačuje vyšším množstvom trieslovín a nižším obsahom kofeínu, vďaka tomu je možné ho ponúknuť aj deťom. Hodí sa k celodennému popíjanie. Je vyrábaný najmä z väčších a starších listov na nízkych vetvičkách čajovníka. Nálev má žltozelenú farbu, príjemnú vôňu a decentne sladkastú, trávovo, ľahko zvieravú a sviežu chuť.
Zelený čaj pozná ľudstvo viac ako 5 tisíc rokov a je vnímaný ako základný čaj. Najväčšími producentmi sú Čína a Japonsko. Je súčasťou východnej medicíny, kde mu prisudzujú až magické účinky. Spájaný je s mnohými rituálmi aj kultúrnymi tradíciami najmä v krajinách juhovýchodnej Ázie. Všeobecne má zelený čaj sviežu vôňu a jemnejšiu chuť ako čaj čierny. Sušené lístky by mali byť zelené, pevné a lesklé. Jedná sa o čaj, ktorý prešiel minimálnou oxidáciou.
Čajovník čínsky pôsobí ako antioxidant a podporuje fyzickú a mentálnu aktivitu. Pitie čaju je vhodné pre udržanie zdravého chrupu, podporuje stav kostí a kože. Je odporúčaný pri regulácii hmotnosti, je schopný normalizovať hladinu glukózy v krvi a metabolizmus tukov. Podporuje normálne zdravie srdca.
Odporúčaná príprava: Dve až tri čajové lyžičky (5 g) prelejeme 500 ml vody s teplotou 80 ° C a lúhujeme 1-2 min., Potom scedíme. Z tohto čaju možno pripraviť až tri nálevy. S každým ďalším nálevom je vhodné dobu lúhovania predĺžiť o jednu minútu.
Zákonné zaradenie: Pravý čaj zelený
Zloženie: 100% Japan Bancha