Úvod » Bezlepkové potraviny » České ghíčko Ghí 1000 ml
Ghí slovenské - topené maslo
ghí je topené maslo, ale hoci sa z masla pripravuje, má úplne iné vlastnosti než obyčajné maslo. V ajurvéde platí za elixír života, lebo má omladzujúci a regeneračný účinok. Ghí posilňuje látkovú výmenu a obranné sily. Podľa ajurvédskych pozorovaní a vedeckých výskumov znižuje tiež hladinu cholesterolu. Zároveň napomáha detoxikácii, pretože viaže jedy z tela, ktoré sú rozpustné v tuku, a odvádza ich z tela.
Vlastnosti
Zloženie masla ghí: Tepelne spracované maslo z kravského mlieka bez pridania konzervačných látok.
Použitie: Uplatní sa najmä v teplej kuchyni (varenie, pečenie, dusenie, smaženie), v studenej kuchyni, na mazanie alebo stačí každý deň lyžičku pre zdravie. Neprepaluje sa, pretože má vysoký bod zápalnosti, čo viac prospieva vášmu zdraví. Nemusí sa uchovávať v chladničke, stačí v tme a pri teplote v rozmedzí 0-20°C. Je prirodzene bezlepkový a neobsahuje laktózu.
Skladovanie: Maslo nakoniec zožlukne, ak je skladované pri izbovej teplote, ghí nie. Je to vlhkosť v masle, ktorá podporuje rozklad. Pokiaľ je teda ghí obyčajnej vlhkosti, nemá žiadny taký problém. Iba tak si udrží svoju originálnu čerstvosť a chuť. Okrem iného je premena masla v ghí teda praktický spôsob ako uchovať maslo.